top of page

YOUR STORY - YOUR IMAGATAMI

Share your story with us infront the camera, that you like to be published in the open entry format, in the museum exhibit, for the project Geologic Pulse, at the rubric : " Interview - I M A G A T A M I for You " .

YONA TUKUSER - PAINTER, NEW YORK, 2013

YONA TUKUSER

YONA TUKUSER - HAMPTON, NEW YORK, 2013

SILVIA  TASEVA, NEW YORK, 2013

Силвия Тасева и проекта „Геоложки пулс“

  

 

   Всичко започна и "искрата пламна ", от момента в който взех в ръцете си копринения шал на репетицията по време на конкурса  „Мис Българка в САЩ 2013“, който се проведе в Ню Йорк. Там се срещнах и запознах с Йонко - Иван, създадетля, твореца и художника на концепцията и проекта "Геоложки пулс" . Трябва да призная, че секунди след запознанството ни избухна много силна артистична енергия по между ни. Мисля че в този конкретен момент и двама знаехме че ще работим заедно отново, върху нещо много по-грандиозно и голямо. На конкурса всички 20 девойки трябваше да се представим в кръга по бански, с деликатно увити и докоснати от шаловете-творби на талантливия художник. Беше красиво и наистина огромно удоволствие както за нас участничиките в конкурса , така и за зрителите в залата.

   Аз, като бивша национална гимнастичка от школата на г-жа Нешка Робева,  шампионка на България и медалистка от десетки международни турнири и др., в момента  работя като професионален треньор по художествена гимнастика и хореограф в Ню Йорк, Пуерто Рико, Маями, Лос Анжелис, Дубай и др. И това може да се каже, беше друг силен фактор който привлече вниманието на Йонко към мен когато ме видя да се движа и обигравам движенията си с творбите му. Той, като човек на изкуството, израстнал с популярността и красотата на художествената гимнастика в България и също близък познат на г-жа Робева, оцени тази ми способност.

   Аз както и художника и творец Йонко, сме хора на изкуството. Когато харесвам нещо, било то дадена музика, сцена, елемент или в случая творбите му, се вдъхновявам  да творя и създавам и то до такава степен, че моето творческо въображение , започва да препуска с неограничена скорост. В момента в който шала попадна в ръцете ми нищо друго не съществуваше за мен. Бяхме само аз, като перформер и този невероятен творчески елемент - шала, в унисон с танца - абсолютно произведение на изкуството. Това го усетих и в момента, в който бяхме в студиото минути преди да започнем заснемането на демо-клипа за проекта „Геоложки пулс“ и „Гео-шал“ в Ню Йорк. Всичко това се случи буквално в деня след приключването на конкурса за красота в Ню Йорк сити, „Мис Българка в САЩ 2013“, където бях достойно наградена с престижната награда за „Най-добър талант“.

   Това което ме спечели да съм част от проекта „Геоложки Пулс“ дава отговор на въпроса, кое е това което ни прави такива каквито сме. Проектът „Геоложки пулс“ е висше творческо изкуство. Всяка една от творбите на Йонко е създадена с кодирано съдържание и богата история, красота и елегентаност и което изпраща послание към всеки един, който има честта да я притежава. Също се говори за това какво се намира в недрата на Земята и как те влияят на развитието на нашето общество и на всеки индивид по отделно. Йонко говори за скритото, невидимото, за това, което се намира под краката ни, заровено в Земята. И цялата тази авангардна научна теория е кодирана върху едно изящно парче коприна. Бих казала, това е наистина "умна дреха" :).

  Всяка дреха и аксесоар носи някакво послание. Но най-важно е как притежателят изразява това послание и го прави достъпно и разбираемо за околните. Сигурна съм, че ако се върнем назад, когато за първи път танцувах с Гео-кодираният шал на изложбата на проекта „Геоложки пулс“ в Ню Йорк Сити и попитаме гостите присъстващи там какво усетиха когато ме видяха да танцувам с шала, сигурна съм , че техният отговор ще бъде, "Тя остави впечетлението у нас, че това е най-скъпото нещо за нея на света в този конкретен момент". С творчество си, аз оставям свой отпечатък върху шала, свой код, своя история, по начина по който оставих и във видеото с мен. Аз декодирам информацията която е заложена в шала и тя влияе, на това което пресъздавам в танца "performance" и дори и в мен самата, но с поглед през призмата на концепцията на Геоложки Пулс.

 

  Преди броени дни се завърнах от карибският курорт Playa del Carmen,  Мексико, където направихме една много екзотична, карибска фото сесия. И там отново, на това райско място, аз усетих отново това чувство, в което бяхме само аз и това произведение на изкуството в ръцете ми и нищо друго нямаше значение. Фото сесията стана невероятна.

Следващата съвместна дейност с Йонко ни предстои. На 16-ти май 2014 г. е официалното представяне на концепцията и проекта "Геоложки пулс" в България, където съм официално поканена да присъствам и  да взема участие. Имам доста ангажименти и бизнес пътувания до тогава, но се надявам да успея да се прибера в родната България и  да присъствам на това прекрасно събитие.

SILVIA TASEVA, MIAMI, 2013

SILVIA TASEVA

Sylvia Taseva is an Olympic competitor in rhythmic gymnastics for the national team of Bulgaria and multiple gold medal winner. The world renown gymnast's, Broadway choreographer, dancer and model, she is also a coach of national champions gymnastics of the United States and talents, among whom are the children of mega stars, such as singer Madonna. Sylvia presented the collection "Geological pulse" in the hall of "Tesla" in Chelsea, New York, with its art-routines, during the exhibition "interactive performance", along with other artists in May, 2013. For the presentation of the collection "Fire - Check the Beat" with dance, Sylvia expresses her life in New York and the link with geo-energies coded in the pulse of art on silk. Sylvia was happy to have the unique multifunctional scarf, which is part of her everyday life, inspired during training in the sport room and makes her feel unique and special on the streets of New York. Sylvia, with her figure and femininity nicely fits in the collection "Geological pulse" by Ionko Ivan, next to the architecture of Frank Gehry.

bottom of page